Ufrivillig barnløs eller ej?

Hvornår er man ufrivillig barnløs?

Er du ufrivillig barnløs eller ej?

Et spørgsmål, der på mange måder synes let at besvare. Du er ufrivillig barnløs, når du ønsker et barn, men endnu ikke har fået det. Er det ikke det mest simple og korrekte svar?

Det kan synes sådan, men alligevel er der noget, der ikke i dette svar er taget højde for.

For omkring tre år siden deltog jeg i en spørgeundersøgelse. Min mand og jeg havde på dette tidspunkt forsøgt at få børn et års tid med hjælp fra Odense Universitetshospital. Uden held. Jeg sagde ja til at deltage i en spørgeundersøgelse, hvor jeg blandt andet skulle forholde mig til det ”at være ufrivillig barnløs”. Jeg kan huske, at jeg overhovedet ikke kunne forholde mig til denne måde at snakke om min situation på. Jeg følte ikke, at jeg var ufrivillig barnløs på dette tidspunkt. Jeg havde bare ikke fået barn endnu. Jeg havde en stærk tro på, at barnet nok skulle komme. Jeg tvivlede ikke.

At jeg i mange år ikke definerede mig selv som ufrivillig barnløs, var en kæmpe hjælp for mig. Jeg havde nemlig mit fokus et helt andet sted. På troen og tilliden. Derfor røg jeg aldrig rigtig ud i nervøsitet og frygttanker. Jeg mødte mange kvinder i den tid, veninder og bekendte, kvinder i facebookgrupper, der havde enormt svært ved at tackle det med ”endnu ikke at være blevet gravid”.

Troen og tilliden hjalp mig igennem – uden at jeg væltede. For jeg vidste, at jeg nok skulle blive mor. Jeg havde bare sværere ved at nå dertil end andre. Det skulle tage lidt længere tid.

Tiden er gået. Det er nu over fire år siden, at min mand og jeg startede i behandling.

Jeg har tillid til, at livet nok skal gå. Jeg har også tillid til, at livet er som det skal være.

Men … om jeg en dag skal være mor, om vi skal være forældre? … Det føles ikke længere så sikkert. Troen og tilliden er falmet, som forsøgene og mulighederne ebber ud. Vi har snart gjort ALT. Der er snart ikke meget mere at gøre. Vi er snart ved vejs ende. Jeg ved bare ikke, hvilken vej der er min, hvilken vej, der er vores.

Jeg venter lidt endnu, jeg holder fast i drømmen, i troen og tilliden … Jeg holder ud. For det holder mig kørende, det holder mig oppe.

Først nu … Fire år senere; mange penge brugt, indsprøjtninger, piller, medicin, hormoner, negative graviditetstest og tudeture, begynder jeg at se mig selv som ”ufrivillig barnløs”.

Ufrivillig barnløs eller ej …

Du kan også vælge at være kvinden, der bare endnu ikke har fået barn?

Du kan også vælge at være kvinden, der er ufrivillig barnløs?

Du kan være både kvinden, der endnu ikke har fået barn og kvinden, der er ufrivillig barnløs.

Du kan være noget andet …

Men en ting er sikkert:

Det er pokkers vigtigt hvilke ord, du bruger om dig selv og din proces. Vælg de ord, der nærer dig mest. Fertilitetsbehandling er ikke for sjovt. Så det er vigtigt i processen at tale til dig selv med de ord, der støtter dig. Det er her, du har mulighed for at møde dig selv med kærlighed og omsorg. Det har du brug for. Kærligheden  til dig selv skal bære dig igennem.

2 thoughts on “Ufrivillig barnløs eller ej?

 1. Line Therkildsen says:

  Kære Heidi
  Tak for din ærlighed, jeg er en kvinde som også er ufrivillig barnløs og er 39 år, vi har forsøgt i 4 år til April.
  Jeg har måtte kæmpe med følelser af lavt selvværd, selvfordømnelse, en kæmpe frygt for at være en minoritet og udenfor børne- fællesskabet, spørgsmålet om jeg er en “rigtig” kvinde uden afkom” og om jeg nogensinde kommer til at opleve den kærlighed for de fleste udtrykker at de har til deres børn .Jeg er i en sorgproces og jeg føler det forskelligt fra dag til dag.

  Men jeg er også træt af at der en en norm, som hedder Børn, villa og Vovse, det er vejen til lykke, for er det nu også den eneste vej…?
  Jeg vil vende den om:
  Hvis vi/jeg ikke får børn så kan vi skabe os en tilværelse, hvor vi har flere penge til at rejser og oplevelser, og nyde spontan kærestetid, Måske er der større sandsynlighed for at vi bliver sammen da mange børnefamilier også bliver skilt, fordi det også er hårdt arbejde at have en familie. Men det, er de færreste der tør at indrømme dette…;) er min oplevelse.

  Så det hjælper mig at tænke positivt i fordele ved alt den frihed og, tid vi får til hinanden.
  Så hvem ved om det i virkeligheden er en velsignelse at nogle ikke får børn, så kan må måske blive en favorit tante eller en yndlingsmoster, og give sin kærlighed på denne måde, både til børnene ig forældrene som knokler røven ud…. for at gøre det godt nok. <3
  Kh. Scorpionen.

 2. Heidi says:

  Hej Line.
  Tusind tak for dine tanker, at du har lyst til at dele. Jeg er så meget på din banehalvdel og har tænkt mange af de samme tanker som dig. Min mand og jeg er også nået frem til det samme som jer. At hvis ikke livet bliver et liv med børn, så må det være et liv med en masse rejser.

  For nogle år siden, da jeg hentede medicin på apoteket, var der en apoteker, der spurgte mig om jeg vidste, at mennesker uden børn var de mest lykkelige. Jeg tænkte, at det var vovet at sige til en kvinde i i min situation, men jeg brugte det alligevel til at finde mening. At om livet er lykkeligt, er også hvordan mit sind tolker min situation.

  Deraf er ufrivilligbarnlos.dk også opstået. For ja, der er andet i livet end børn. Håber det bedste for dig og din mand.
  Kærligst Heidi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *